More

    Dezinfectia in era post-COVID: cele mai bune practici pentru HORECA

    Sursa foto: Freepik

    Dezinfectia a jucat dintotdeauna un rol esential in industria HORECA, insa importanta sa a devenit si mai clara dupa pandemia COVID-19. Ea reprezinta o parte esentiala a mentinerii unui mediu sigur si curat, protejand atat angajatii, cat si clientii de potentiala expunere la virusuri, si trebuie sa reprezinte o prioritate in orice hotel, restaurant, cafenea sau oricare alta unitate de alimentatie publica. Mai jos vei descoperi care sunt cele mai bune practici cand vine vorba de dezinfectia in era post-COVID in industria ospitalitatii.

    Diferenta dintre igienizare si dezinfectie

    Igienizarea sau curatenia este primul pas in mentinerea unui spatiu sanatos. Aceasta implica indepartarea murdariei vizibile, a prafului si a petelor cu ajutorul a diverse instrumente si detergenti speciali pentru suprafete. Aceasta etapa este esentiala in orice spatiu si pentru orice suprafata, dar nu poate asigura eliminarea completa a virusurilor si a altor microorganisme daunatoare.

    Singura modalitate de a face asta este dezinfectia, adica procesul de eliminare sau inactivare a majoritatii microorganismelor de pe o suprafata. Se realizeaza cu ajutorul unor solutii dezinfectante care distrug microorganismele si in general este recomandata in zonele cu risc ridicat de contaminare, cum ar fi bucataria, toaletele, spatiile de depozitare a alimentelor.

    Programul de dezinfectie

    Stabilirea unui program de dezinfectie riguros este primul si cel mai important pas in asigurarea unui mediu curat si sigur in sectorul HORECA. Un astfel de program nu doar ca imbunatateste siguranta clientilor si a angajatilor, dar si creste increderea publicului in serviciile oferite.

    In cadrul acestui program, este esential sa se stabileasca frecventa cu care se efectueaza curatenia si dezinfectia diferitelor zone si obiecte. Suprafetele cu risc ridicat, cum ar fi manerele usilor, mesele sau baile, ar trebui curatate si dezinfectate mai des decat alte zone.

    Programul de dezinfectie ar trebui sa includa detalii precum: ce produse de curatare si dezinfectare sa se foloseasca, cum sa se foloseasca acestea corect, cat timp sa fie lasate pe suprafete inainte de stergere, precum si orice masuri de siguranta necesare in timpul utilizarii acestora.

    Produse necesare pentru dezinfectie

    Exista o gama larga de produse profesionale de curatenie HORECA care pot ajuta la mentinerea unui mediu curat si sigur:

    • detergenti se utilizeaza pentru curatarea mecanica a suprafetelor, indepartand murdaria si resturile; alege detergenti adecvati tipului de suprafata de curatat;
    • dezinfectanti – distrug sau inactiveaza microorganismele de pe suprafete; alege produse cu spectru larg de activitate impotriva bacteriilor, virusurilor si ciupercilor si respecta cu strictete instructiunile de utilizare;
    • dezinfectanti pentru maini – se utilizeaza pentru dezinfectarea mainilor frecvent, mai ales dupa folosirea toaletei, inainte de a manca si dupa manipularea alimentelor crude.

    Eficacitatea produselor de dezinfectie variaza in functie de mai multi factori, inclusiv tipul de microorganism impotriva caruia sunt utilizate si concentratia produsului. Pentru cele mai bune rezultate:

    • citeste cu atentie etichetele produselor de curatenie si dezinfectie pentru a te asigura ca le utilizezi in mod corespunzator;
    • respecta timpii de contact recomandati pentru dezinfectanti;
    • clateste bine suprafetele dupa dezinfectie, daca este necesar; 
    • nu amesteca produsele de curatenie si dezinfectie.

    Instruirea angajatilor cu privire la procedurile corecte de dezinfectie

    Angajatii joaca un rol crucial in implementarea eficienta a procedurilor de dezinfectie, iar instruirea adecvata a personalului este esentiala pentru a se asigura ca dezinfectia se realizeaza corect si eficient, reducand semnificativ riscul de contaminare incrucisata si de raspandire a bolilor si asigurand un mediu de lucru sigur, curat si sanatos. In acest sens, sunt esentiale:

    • asigurarea intelegerii importantei dezinfectiei in industria HORECA;
    • familiarizarea angajatilor cu procedurile corecte de dezinfectie (dezinfectia diferitelor zone din unitate, respectarea timpilor de contact, utilizarea corecta a echipamentelor de protectie personala, proceduri specifice pentru dezinfectarea echipamentelor si ustensilelor, masuri de precautie pentru a evita expunerea la substante chimice etc.);
    • instruirea privind utilizarea in siguranta a produselor de curatenie si dezinfectie;
    • cresterea gradului de constientizare a riscurilor asociate cu o dezinfectie necorespunzatoare.

    Dezinfectia este o procedura esentiala pentru a mentine un mediu sanatos si sigur in industria HORECA. Urmand bunele practici si folosind produsele adecvate, se poate reduce semnificativ riscul de contaminare si de raspandire a bolilor.

    Recente

    Pe acelasi subiect