More

    Cele mai importante alimente care ne influenteaza sanatatea creierului

    Exista nutrienti care ne imbunatatesc dezvoltarea cognitiva sau previn posibilele complicatii. Dietele mediteraneene, Dash si Mind sunt cele cu cele mai multe dovezi ca ne protejeaza sanatatea creierului. Dieta pentru a ne imbunatati sanatatea cognitiva trebuie sa fie rezultatul unei abordari globale a tot ceea ce mancam.

    Dovezile stiintifice nu lasa loc de indoiala: dieta influenteaza sanatatea creierului nostru . Mai exact, expertii considera ca dieta mediteraneana in sine si la orice varsta imbunatateste dezvoltarea cognitiva si reduce incidenta bolii Alzheimer. 

    Pe langa dieta mediteraneana, Araceli Alonso Canovas, neurolog, se refera la alte doua diete care au, de asemenea, dovezi ca protejeaza creierul: dieta dash si dieta mintii .. 

    „Dieta liniuta este asemanatoare cu dieta mediteraneana, dar punand mai mult accent pe eliminarea alimentelor care contin multa sare si restrictionarea alcoolului pentru ca vizeaza mai mult hipertensiunea arteriala”, detaliaza specialistul.

    La randul ei, dieta mintii ar fi o combinatie intre mediteraneana si liniuta , desi acorda mai multa importanta substantelor care s-a dovedit a avea un rol in prevenirea dementei, precum cerealele integrale, nucile sau fructele de padure precum capsunile, zmeura. si mure. In acest sens, Alonso explica ca, in plus, acest regim recomanda sa bei un pahar de vin pe zi , desi el clarifica faptul ca s-au generat multe dezbateri pe acest punct . 

    „Desi se crede ca alcoolul in mod controlat ar putea preveni problemele cognitive, se pare ca, in realitate, ceea ce influenteaza sanatatea creierului sunt polifenolii strugurilor care se afla in vin ”, justifica neurologul, care adauga ca, din punctul sau de vedere, vedere, „desi corpul nostru poate tolera alcoolul, consumul acestuia nu este recomandat in nicio etapa a vietii noastre.”  

    Nutrienti care imbunatatesc dezvoltarea cognitiva

    In acest moment, Alonso clarifica ca niciun aliment nu are atat de multa putere de a ne imbunatati sanatatea creierului de la sine , ci ca dieta trebuie sa fie rezultatul unei abordari globale a tot ceea ce mancam. De asemenea, trebuie sa tinem cont de faptul ca regimul nostru trebuie sa faca parte dintr-un stil de viata sanatos care include activitate fizica. 

    Potrivit unui studiu, nutrientii afecteaza capacitatea cognitiva in felul urmator:

    • Carbohidrati. Creierul uman are nevoie de un aport constant de glucoza  pentru a-si indeplini corect functiile. De fapt, hipocampul, care este zona in care se dezvolta invatarea si memoria, este vulnerabil la lipsa acestor nutrienti. Potrivit cercetarilor, consumul excesiv de zaharuri simple a fost legat de dificultati de concentrare si atentie . 
       
    • Proteinele. S-a demonstrat ca consumul de aminoacizi specifici influenteaza pozitiv capacitatea cognitiva. Mai exact, serotonina face parte din procese fiziologice precum somnul sau depresia . Un nivel scazut al acestui aminoacid poate duce la mai putina dezvoltare a invatarii, a rationamentului si a memoriei.
       
    • Lipidele. Acizii grasi polinesaturati sunt benefici nu numai pentru functia cognitiva, ci si pentru boli cardiovasculare, diabet, cancer si depresie. Desigur, studiul mentionat mai sus avertizeaza ca un aport ridicat de acizi grasi saturati poate provoca deteriorarea cognitiva. Cantitatea acestor nutrienti incluse in dieta mediteraneana este legata de o memorie mai buna si de un risc mai scazut de declin cognitiv .

    „Daca ar trebui sa vorbim despre un grup de alimente deosebit de important, acesta ar fi format din cele care contin acizi grasi omega 3, grasimi polinesaturate sanatoase si polifenoli , care sunt substante prezente in multe fructe si legume si care promoveaza performanta cognitiva”. subliniaza el.Alonzo. 

    Expertul mai arata ca sunt recomandate produsele bogate in fibre si sarace in calorii, deoarece sunt foarte pozitive din punct de vedere nutritional. 

    Din toate aceste motive, cele mai importante alimente pentru prevenirea posibilelor complicatii cognitive ar fi:

    • Carnea slaba precum puiul sau curcanul, care contin putina grasime. 
       
    • Fructe si legume.
       
    • Pestele gras, cum ar fi somonul, precum si pestele gras mic (de exemplu, macrou, sardine sau crustacee).
       
    • Cafeaua si cacao (ambele contin ponifeloni) au fost, de asemenea, asociate cu o performanta cognitiva mai buna.
       
    • Fructe mici precum strugurii sau capsunile. 

    Puterea nucilor

    Dovezile au aratat, de asemenea, ca nucile sunt mari aliati in intarzierea declinului cognitiv. Un studiu recent publicat in The American Journal of Clinical Nutrition a demonstrat beneficiile acestor alimente asupra functiei noastre cognitive . Mai exact, autorii cercetarii au analizat timp de doi ani 6.630 de adulti in varsta cu probleme de exces de greutate, obezitate si sindrom metabolic. Dupa aceasta perioada, ei au descoperit ca cei care au inclus nuci in dieta lor (trei sau mai multe portii de 30 de grame fiecare pe saptamana) si-au imbunatatit functia cognitiva sau au reusit sa incetineasca declinul cognitiv in comparatie cu acei ceilalti participanti care nu le-au consumat sau Au facut-o mai rar. 

    Microbiota

    Unele cercetari au aratat ca microbiota joaca un rol foarte important in dezvoltarea functiei creierului . „Bacteriile noastre intestinale interactioneaza cu creierul nostru. S-a vazut ca, in fata unor boli foarte diferite, microbiota se modifica, nu stim daca din cauza sau efect”, subliniaza Alonso. 

    Neurologul exprima ca atunci cand o persoana mananca un tip de aliment, bacteriile care se hranesc cu el incep sa fie mai abundente . Faptul ca sunt mai numeroase ajuta organismul sa se „prinda” de acea anumita substanta. „Microbiota trimite semnale creierului nostru pentru a-i spune ca are nevoie de mai mult din acel aliment”, spune specialistul.  

    Prin urmare, daca imbunatatim sanatatea florei noastre intestinale, aceasta va avea un impact asupra sanatatii noastre ulterioare. Alonso adauga ca modificarile microbiotei noastre au fost observate in boala Parkinson, Alzheimer si scleroza multipla : „Cu cat flora este mai variata, cu atat mai bine. Din acest motiv, este important sa mananci o dieta variata si sa consumi multe fibre.” 

    Alimente care deterioreaza sanatatea creierului

    In acelasi mod in care exista alimente si nutrienti care previn problemele cognitive, exista si cele care sunt asociate cu o cognitie mai proasta. In acest sens, Alonso se refera la alimentele procesate si ultraprocesate : „Sunt cea mai proasta optiune, pentru ca sunt foarte imbogatite in grasimi saturate si nutritional nu ofera nimic , doar calorii”. 

    Alte alimente pe care expertii nu le recomanda sunt:

    • Carne rosie. Grasimea de origine animala precum carnea de vita sau de porc consumata cu moderatie nu reprezinta o problema, dar daca o mancam in exces si, mai ales, daca sta la baza alimentatiei noastre, ajungem sa ingeram excesul de calorii si substante proinflamatorii . Prin urmare, nu numai ca ne afecteaza sanatatea creierului, ci poate influenta dezvoltarea altor boli. 
       
    • Excesul de produse de patiserie sau zaharuri. Sunt alimente bogate in calorii care ne pun insulina la incercare . 
       
    • Bauturi carbogazoase si zaharoase, deoarece nu contribuie cu nimic la sanatatea noastra.

    Recente

    Pe acelasi subiect