Fiecare persoana are propriile preferinte si obiceiuri gustative. Si cafeaua nu face exceptie. Pentru unii, puterea bauturii este importanta, iar pentru altii, un gust cremos echilibrat. Indiferent de nevoile tale, este recomandabil sa fii atent la orice, chiar si la cele mai nesemnificative nuante, atunci cand alegi cafea.
Varietatea, originea si compozitia boabelor, prospetimea si gradul de prajire – totul conteaza. Cunoscand elementele de baza ale productiei de cafea, poti alege intotdeauna cea mai potrivita bautura pentru tine si cei dragi.
Gradul de prajire
Un factor important care determina gustul cafelei este gradul de prajire a boabelor. Cert este ca boabele de cafea verde sunt aproape fara gust si au un miros proaspat de plante. Numai in procesul de prajire dobandesc un gust si o aroma profunda, caracteristica.
Printre tipurile obisnuite de prajire, exista trei grade principale: usoara, medie si intunecata. Culoarea depinde cel mai adesea de timpul procesului de prajire. In procesul de prajire usoara, boabele au o culoare maro deschis, un gust stralucitor, acrisor si o aroma bogata de cafea. Nu exista ulei la suprafata.
Cafeaua retine mai multa cofeina decat prajirile medii si inchise la culoare. In procesul de prajire mediu, produsele au culoarea ciocolatei, gustul se echilibreaza in pragul acrisor-amar, iar aroma are un miros bogat de cafea cu fum.
De asemenea, nu exista ulei pe suprafata unor astfel de boabe. Exista o prajire traditionala americana si una urbana. In procesul de prajire intunecata, boabele sunt ca ciocolata neagra, de culoare aproape neagra cu ulei la suprafata.
Se deosebesc prin amaraciunea gustului, astringenta si miros prajit. Aceasta metoda de prajire este cea mai usor tolerata de stomac. Are cel mai scazut nivel de cofeina si este cel mai frecvent adaugata in amestecurile de cafea espresso.
Cafea boabe sau cafea macinata
Boabele de cafea pastreaza mult timp aromele, care se dezvaluie ulterior intr-o ceasca de cafea. In acest sens, specialitatea este intotdeauna furnizata numai in boabe. In timp ce cafeaua macinata, desi convenabila in viata de zi cu zi, isi pastreaza prospetimea si aroma doar pana in momentul deschiderii pachetului de cafea in vid.
Prin urmare, cu cat un pachet de produs macinat este preparat si baut mai repede, cu atat mai bine. Daca comoditatea este mai importanta pentru tine decat gustul, atunci iti este mai usor sa achizitionezi cafea macinata.
Daca incetineala si placerea senzuala a fiecarei etape a pregatirii bauturii sunt importante pentru tine, atunci este mai bine sa cumperi cafea boabe de buna calitate si sa le macini inainte de preparare.
Piata moderna a cafelei este plina de un numar mare de oferte de tot felul care difera intr-o serie de factori. De exemplu, in functie de varietatea soiurilor si compozitia amestecurilor. O selectie atat de bogata te incurajeaza in mod constant sa incerci ceva nou si sa nu te opresti la un singur brand.
Ceea ce este absolut justificat, deoarece calitatile gustative ale cafelei sunt pline de varietate si versatilitate. Datorita caracteristicilor fiecarui tip de boabe de cafea, gustul clasic poate fi completat de miere, vanilie si alte nuante. Uneori chiar tutun sau paine proaspat coapta.