Termenul flexitarian se formeaza prin unirea cuvintelor flexibil si vegetarian. Dieta flexitariana continua sa castige adepti, uneori motivati de cautarea unui model alimentar sanatos si alteori de dorinta de a consuma produse mai sustenabile din punct de vedere al mediului . In ce consta aceasta dieta? Ar fi mai corect sa vorbim despre filozofia alimentatiei? Cum este diferita de dieta mediteraneana ?
Dieteticianul-nutritionist Rocio Aparici , membru al Comitetului Executiv al Colegiului Oficial al Dieteticienilor-Nutritionisti, raspunde la prima intrebare: „Se bazeaza in principal pe o dieta vegetariana, cu includerea ocazionala de alimente de origine locala.animal . In mare parte, peste , oua si produse lactate .” Din ce in ce mai multe persoane aleg sa reduca consumul de alimente de origine animala, astfel ca ar urma, constient sau inconstient, o dieta flexitara. „ Aproximativ 10% din populatie urmeaza acest tip de dieta ”, estimeaza expertul. Cu toate acestea, el isi aminteste ca „este una dintre tarile in care se consuma cea mai mare carne ”.
In cuvintele lui Ruben Bravo , dietetician-nutritionist si expert in gastronomie la Institutul Medical European pentru Obezitate (IMEO) , acest model „este o alternativa pentru cei care se apropie de veganism sau de o dieta vegetariana, dar nu doresc sa renunte complet la alimentele derivate. . a animalelor”. Proportia ar fi de aproximativ 80% produse de origine vegetala si 20% de origine animala .
In realitate, mai mult decat o dieta ar fi o filozofie, adica un mod de a vedea mancarea. Motivatia celor care urmeaza un model flexitar este de obicei mai mult legata de conservarea mediului decat de ingrijirea sanatatii. Acestia sunt atenti la aspecte precum daca alimentele de origine animala provin de la animale care au avut o viata sanatoasa si un tratament bun. „Este vorba de cautarea a ceea ce este ecologic , durabil, bio, respectuos cu animalele si, de asemenea, cu natura in culturi”, explica Bravo.
„Obiectivul sau este evitarea supraexploatarii animalelor si costul de mediu al mentinerii acestora pentru consumul uman, pentru ca, daca vom continua sa producem si sa consumam alimente de origine animala asa cum am procedat pana acum, va fi nevoie de cantitati mari de apa, terenuri agricole. si utilizarea ingrasamintelor, care vor dauna planetei ”, rezuma Aparici.
Daca nu ar fi aceasta nuanta mai ideologica, dieta flexitariana ar putea fi comparata cu dieta mediteraneana, care se bazeaza pe legume (consum zilnic) si, intr-o masura mai mica, alimente din carne (o data sau de doua ori pe saptamana).
Acesta este un meniu flexitar
Acest model de dieta se caracterizeaza prin faptul ca are legume si verdeata combinate cu leguminoase, paste, orez, faina, tuberculi si nuci la baza dietei . Consumul ocazional de alimente de origine animala se concentreaza in principal pe produse lactate si oua si, si mai sporadic, peste si carne.
Un exemplu de meniu flexitar tipic ar fi urmatorul:
Mic dejun
Paine prajita de grau integral sau de secara cu hummus sau avocado si o bucata de fructe/cafea sau ceai, o paine prajita de grau integral cu branza si nuci si un iaurt de fructe/soia cu migdale si mango.
Mijlocul diminetii
O bucata de fructe si un iaurt de soia cu continut scazut de grasimi .
Alimente
Linte cu quinoa si legume/ burger de linte cu broccoli si o garnitura de salata mixta/ taitei de orez cu legume si creveti/ lasagna de dovlecei cu soia/ paella de legume.
Gustare
Un produs lactat cu o cantitate mica de nuci (trei sau patru nuci, patru sau cinci alune…)/ terci de fulgi de ovaz/ paine prajita cu dulceata de casa/ fructe si nuci .
Cina
Somon la gratar insotit de legume la gratar/ omleta cu usturoi proaspat si piure de dovleac/ supa de taitei si vinete din soia/ tofu in stil oriental cu legume/ cartofi copti cu legume si naut prajit.
Beneficii pentru sanatate si posibile riscuri
Reprezentantul Codinucova subliniaza ca acest tip de dieta „poate imbunatati sanatatea cardiovasculara , deoarece exista multiple studii care arata ca o dieta pe baza de plante ajuta la reducerea colesterolului ” . Pe de alta parte, „ofera mai multe fibre in dieta si, prin urmare, reduce riscul de a suferi de boli precum obezitatea , diabetul si hipertensiunea arteriala ”. Ofera, de asemenea, avantaje fata de o dieta vegetariana stricta: „De regula, suplimentarea cu vitamina B12 nu este necesara , deoarece exista consum ocazional de alimente de origine animala care contin acest nutrient”.
Cu toate acestea, aceasta filozofie nutritionala poate presupune anumite riscuri. Dieteticianul-nutritionistul IMEO subliniaza ca este obisnuit ca adeptii sai sa nu fie atenti daca alimentele pe care le consuma sunt materii prime, procesate sau ultraprocesate . „O dieta vegana, vegetariana sau flexitariana care este prost urmata sau alege produse industrializate nu mai este o dieta sanatoasa”, spune el. Chipsurile de ciocolata, ciocolata si chipsurile, printre altele, sunt alimente care ar putea fi incluse intr-un profil vegetal , dar consumul lor regulat nu este sanatos. „Gasim chiar si oameni cu obezitate in cadrul acestor filozofii nutritionale”, subliniaza expertul.