More

    Propietatile si beneficiile cafelei asupra sanatatii

    Multi oameni nu pot pleca in fiecare dimineata daca nu au cafea pentru a se trezi . Ceea ce s-ar putea sa nu stie este ca aceasta bautura fierbinte poate avea un beneficiu pentru sanatate si chiar mai mult, desigur, daca face parte dintr-un stil de viata sanatos. S-ar putea sa avem in vedere ca cafeaua nu trebuie consumata de persoanele cu  hipertensiune arteriala  sau ca daca depasim cantitatea ne poate tine treji, dar adevarul este ca stiinta avertizeaza de ceva vreme asupra efectului protector al acestei bauturi.

    Miguel Angel Martinez-Gonzalez explica ca unul dintre marile mituri din alimente este acela de a atribui cafelei un efect nociv. „Cafea este un amestec complex de substante, cum ar fi acidul clorogenic si multi alti fenoli, care au beneficii clare pentru sanatate.” 

    De fapt, studiile pe termen lung arata „ca cafeaua reduce riscul de mortalitate din toate cauzele , mortalitatea prin cancer si mortalitatea cardiovasculara si in special diabetul si cancerul hepatic ”. Nu avem niciun motiv sa interzicem cafeaua, iar consumul a intre 3 si 4 cani de cafea pe zi este perfect acceptabil si sanatos ”, adauga Martinez-Gonzalez. 

    Si desi Centrul International de Cercetare a Cancerului (IARC) a inclus cafeaua in anii 90 ca posibil cancerigen, a decis in 2016, dupa ce a analizat peste 1.000 de studii efectuate la oameni si la animale, ca nu exista suficiente dovezi pentru a determina ca consumul de cafea cauzeaza cancer. 

    Cafeaua prelungeste viata

    Ceea ce pare clar este ca consumul regulat de cafea este legat de o longevitate mai mare . Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Centrul pentru Cercetare Biomedicala Network Physiopathology of Obesity and Nutrition (Ciberobn) si care a fost publicat in American Journal of Clinical Nutrition in 2018.

    Rezultatele studiului au aratat ca consumul obisnuit de cafea este asociat semnificativ cu o mortalitate mai scazuta. De fapt, acest efect asupra unei vieti mai lungi se observa atat la cafeaua cu cofeina, cat si la cea decofeinizata, solubila sau la cafea de masina . Potrivit datelor studiului, efectul protector este mai mare la persoanele cu varsta de 55 de ani sau mai mult si a aratat o tendinta clara de raspuns la doza in intervalul de consum cuprins intre 1 si 6 cani pe zi.

    Cafeaua si declinul cognitiv

    Tocmai un alt studiu realizat de Ciberobn si Institutul de Cercetare in Sanatate Pere Virgili indica faptul ca un consum moderat de cafea este asociat cu un risc mai scazut de deteriorare cognitiva . Indira Paz-Graniel , autoarea lucrarii, explica ca efectul a fost observat la cafeaua cu cofeina. Cercetarea a fost efectuata pe 6.427 de persoane supraponderale si obeze care participa la Predimed Plus, un studiu clinic care se desfasoara in 23 de centre spaniole. Potrivit Paz-Graniel, „scopul este de a vedea daca dieta mediteraneana cu restrictie specifica de calorii pentru ca oamenii sa piarda in greutate intr-un mod sanatos este mai buna decat dieta mediteraneana ca atare” si previne mortalitatea si bolile cardiovasculare.

    Cercetatorii studiului, care este publicat in Jurnalul European de Nutritie , au administrat participantilor o baterie de teste neuropsihologice pentru a masura diferite domenii cognitive, cum ar fi memoria, orientarea, inregistrarea, concentrarea, atentia, timpul de reactie si procesarea, printre altele. . Astfel, s-a observat ca persoanele care consumau cafea aveau un risc mai mic de deteriorare cognitiva. Efectul pare sa apara atunci cand se consuma doua sau mai multe cani de cafea cu cofeina de 50 ml pe zi . „ Un consum mai mic sau deloc nu ar avea acest efect. Dar faptul de a consuma doua cani in timp ce aveti acesti factori de risc pare a fi pozitiv.”

    Sunt componentele cafelei responsabile pentru beneficii?

    Asocierea dintre consumul de cafea si afectarea cognitiva ar putea fi rezultatul interactiunii sinergice dintre diferitii compusi bioactivi prezenti in cafea. „Pe de o parte, compusii fenolici cu proprietati antioxidante ar putea ajuta la reducerea stresului oxidativ – care este generat atunci cand o persoana are diferite patologii, cum este cazul populatiei studiate, care are sindrom metabolic, diabet, hipertensiune arteriala si care creste riscul de aparitie. afectarea cognitiva – si inflamatia neuronilor, care, impreuna cu alte componente bioactive prezente in cafea, ar putea atenua productia de peptida β-amiloid , despre care se sugereaza ca este un factor de risc pentru dezvoltarea  bolii Alzheimer “.

    Astfel, consumul de cafea ar putea preveni afectarea neuronala, implicarea sinapselor – pentru a preveni acumularea de peptida β-amiloid la nivel neuronal, care daca este crescuta poate avea efecte toxice – si, prin urmare, deteriorarea cognitiva.

    Si, desi sunt necesare mai multe studii pentru a corobora efectele pozitive ale cafelei, consumul de cafea ar putea fi recomandat ca strategie de reducere a deteriorarii cognitive la varstnici, desi trebuie sa se tina cont de faptul ca alti factori precum genetica, varsta, nivelul de educatie si faptul de a suferi de alte boli, influenteaza si aceasta pierdere a abilitatilor.

    Cafea si hipertensiune arteriala

    Desi hipertensivilor li s-a recomandat in mod traditional sa nu consume cafea, adevarul este ca un consumator de cafea pe viata cu hipertensiune arteriala sau diabet nu prezinta un risc crescut de boli cardiovasculare sau de a avea un alt infarct miocardic acut daca a suferit deja unul anterior. Potrivit lui Rosario Ortola , cercetator postdoctoral la Departamentul de Medicina Preventiva si Sanatate Publica si Microbiologie al Universitatii Autonome din Madrid, „bea cafea produce o usoara crestere a tensiunii arteriale. „Daca sunteti un consumator obisnuit, exista o toleranta la efectul cofeinei , asa ca aceasta crestere nu se mentine in timp.” Asta nu inseamna ca persoanele cu hipertensiune arteriala pot bea cate 5 sau 6 cani pe zi, ci mai degraba ca ar trebui sa-si modereze consumul. „O persoana care este obisnuita sa bea doua cani de cafea in fiecare zi nu va pune o problema majora, deoarece se genereaza o anumita rezistenta”, adauga Paz-Graniel. 

    Totusi, faptul ca cafeaua are un anumit efect protector impotriva diferitelor boli nu inseamna ca trebuie consumata in exces. „ Nu exista alimente sau bauturi care sa fie miraculoase , totul trebuie sa fie intr-un stil de viata sanatos. Si mai bine in cadrul unei diete mediteraneene”, spune Paz-Graniel.

    Cafeaua si cancerul de san in postmenopauza

    De asemenea, consumul de cafea ar putea fi, de asemenea, legat de un risc mai mic de cancer de san la femeile aflate in postmenopauza. Acestea au fost concluziile unei alte lucrari a Ciberobn a Universitatii din Navarra in 2020, regizat de Estefania Toledo si publicata in Jurnalul European de Nutritie . Lucrarea, realizata impreuna cu cohorta SUN, un studiu in curs de desfasurare a peste 20.000 de persoane cu studii universitare in care sunt analizate consecintele stilului lor de viata, a analizat date despre obiceiurile stilului de viata, exercitiul fizic, istoricul medical si frecventa consumului a 136 de alimente , de 10.812 femei. 

    Efectele protectoare impotriva cancerului de san au fost observate si la cafeaua decofeinizata , asa ca autorii explica ca efectul acestei protectie s-ar putea datora altor componente ale cafelei, altele decat cofeina, precum acizii fenolici, acizii clorogenici sau acizii diterpenici, cu efecte antioxidante, anti -proprietati inflamatorii si antitumorale. 

    Este cafeaua buna pentru sanatatea ta sau starea de sanatate te face sa consumi cafea? 

    Ortola este primul autor al unui studiu, realizat impreuna cu Centrul de Cercetare Biomedicala in Epidemiologie si Reteaua de Sanatate Publica (Ciberesp) si Imdea de Alimentacion si publicat in The Journal of Nutrition , care a dorit sa analizeze daca cafeaua este responsabila pentru o sanatate buna sau daca acesta este ceea ce favorizeaza consumul de cafea la adultii in varsta. 

    Potrivit lui Ortola, majoritatea studiilor care evalueaza aceasta intrebare sunt observationale, adica analizeaza efectul obiceiurilor de viata asupra grupurilor de populatie. „Aceste studii observationale pot avea unele probleme si printre ele se numara cauzalitatea inversa , ceea ce in acest caz ar insemna ca nu stim exact daca cafeaua influenteaza sanatatea sau daca sanatatea influenteaza consumul de cafea”. 

    Pentru a raspunde la aceasta intrebare, echipa la care participa Ortola a analizat datele a 718 consumatori spanioli de cafea cu varsta de peste 60 de ani inclusi in cohorta Enrica Seniors-1. „Am colectat date despre starea sanatatii si consumul de cafea cu si fara cofeina. Am vazut ca, intr-adevar, starea de sanatate influenteaza consumul de cafea. Persoanele a caror stare de sanatate s-a inrautatit au facut acest lucru mai mult in primii trei ani de urmarire, iar in cei cinci ani dupa ce s-au imbolnavit au incetat sa mai bea cafea ”, explica Ortola. Prin urmare, acest studiu concluzioneaza ca exista o cauzalitate inversa in asocierea dintre consumul de cafea si sanatate si ca starea de sanatate influenteaza consumul.

    Cu toate acestea, acest efect a fost observat pentru consumul de cafea cu cofeina . In plus, factorii care i-au influentat cel mai mult pe oameni sa nu mai consume cafea cu cofeina au fost deteriorarea sanatatii functionale si mintale, inrautatirea sanatatii percepute de sine si aparitia hipertensiunii.”

    Pe de alta parte, dovezile acumulate pana acum sugereaza ca cafeaua luata cu moderatie poate face parte dintr-un stil de viata sanatos si dintr-o dieta, „dar studiile viitoare ar trebui sa atenueze cauzalitatea inversa folosind diferite masuratori ale consumului de cafea.” cafea in momente diferite si ajustand analize pentru starea de sanatate si prezenta bolilor. In acest fel vom intelege mai bine adevaratele efecte ale cafelei asupra sanatatii”, explica cercetatorii.

    Recente

    Pe acelasi subiect