A urma o alimentatie variata si echilibrata este o practica pe care trebuie sa o urmam pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, este adevarat ca dieta noastra va varia in functie de perioada anului in care ne aflam. Diferitele anotimpuri cu temperaturile corespunzatoare vor fi, de asemenea, insotite de alimente caracteristice. Astfel, iarna nu pot lipsi din camara noastra leguminoasele pentru a face tocanita, fructe precum portocalele sau castanele tipice.
Acum, odata cu venirea verii, optam pentru alte variante. Pablo A. Lopez Caceres, a pregatit o lista cu zece alimente de baza pentru consum in aceste luni fierbinti . In ceea ce ii priveste pe cei alesi, expertul indica ca „au o stare de maturare mai mare (continut mai mare de nutrienti), proprietatile organoleptice le sunt sporite si pretul lor este mult mai ieftin”.
Ca pe tot parcursul anului, consumul de fructe iese in evidenta in dieta de vara. Este recomandat sa mananci cel putin trei bucati pe zi. „In lunile calde, ar trebui sa optam pentru cele care au un continut mai mare de apa, precum pepenele. In acest fel, ne vom improspata si ne hidratam in acelasi timp in care profitam de proprietatile fructului”, explica Lopez Caceres.
Piersica
Piersica este usor diuretica si laxativa. Este foarte usor de digerat si are un continut scazut de calorii. In plus, contine o cantitate semnificativa de fosfor, vitamina C si, mai ales, vitamina A. Prin urmare, este un excelent antioxidant care ajuta la eliminarea radicalilor liberi .
Pepene
Este unul dintre cele mai putin calorice fructe datorita continutului ridicat de apa si cantitatii reduse de zaharuri. Ofera foarte putine calorii (22cal/100gr) deoarece compozitia sa de apa este de 91%. In ceea ce priveste proprietatile nutritive, se remarca continutul de beta-caroten si licopen , pigmenti care ii confera culoarea caracteristica si care au actiune antioxidanta.
Pepene
Ca si pepenele, pepenele se caracterizeaza prin bogatia sa in apa si prin aportul caloric scazut . Culoarea pulpei de pepene galben depinde de cantitatea de beta-caroten pe care o contin, substante cu actiune antioxidanta. Vitamina C are si actiune antioxidanta. Pepenele galben este bogat in potasiu, calciu, magneziu si fosfor .
Pruna
Una dintre proprietatile prunei este capacitatea sa de laxativ , pe langa proprietatile sale antioxidante care o fac sa lupte impotriva radicalilor liberi si a oxidarii celulelor care provoaca imbatranirea. Au un continut scazut de calorii si contin potasiu, calciu si fosfor.
Vanata
Este necesar sa aveti grija la vinetele crude sau insuficient fierte , deoarece contin solanina, o substanta toxica care se gaseste in alte nuante, precum cartofii, si care poate provoca disconfort gastro-intestinal si dureri de cap prelungite. Contine abia grasimi si contine potasiu, calciu, magneziu si fosfor. Este foarte potrivita daca este gatita cu putina grasime, deoarece vinetele este capabila sa absoarba cantitati mari din ea.
Tomate
Rosiile au un continut foarte scazut de calorii si sunt considerate fructe-legume, deoarece continutul de zahar este mai mare decat cel continut in alte legume. Se evidentiaza pentru o cantitate semnificativa de fibre, vitamina C, vitamina A si folati. Sunt bogate in minerale, cum ar fi calciu, magneziu, fosfor si iod. Culoarea rosie caracteristica a acestui fruct se datoreaza unui pigment cunoscut sub numele de licopen , care functioneaza ca un antioxidant si este asemanator vitaminei A si C. De asemenea, ele protejeaza organismul de radicalii liberi si oxidare.
Castraveti
Saraci in calorii, castravetii sunt alcatuiti dintr-un procent mare de apa. Au o cantitate interesanta de potasiu, calciu, magneziu, fosfor; precum si o anumita proprietate diuretica .
Zucchini
Este compus in principal din apa. Ofera o cantitate interesanta de fibre, folati si vitamina C. Este o sursa buna de minerale, printre care se remarca calciul, magneziul si fosforul. In plus, are o valoare calorica scazuta si este capabil sa absoarba o cantitate mare de grasime, in functie de tehnica culinara folosita. Este usor digerabil si usor laxativ .
Sardea
Sardinele se caracterizeaza printr -un efect cardioprotector datorita continutului de acizi grasi omega 3 . Se remarca, pe de alta parte, prin compozitia lor de vitamina A, vitamina D si vitamina E, precum si minerale precum iod, fosfor, calciu si magneziu.
Scoica
Coquinas au un continut foarte scazut de calorii si contin o cantitate foarte mica de grasimi. Principalul sau nutrient este proteina. Au un continut ridicat de sodiu, cu care este necesar sa fii atent in cazurile de afectiuni cardiovasculare. Cu toate acestea, sunt foarte bogate in minerale precum calciu, magneziu, fosfor, fier, seleniu si iod. De asemenea, sunt foarte bogate in vitamina A, ceea ce le face o sursa importanta de antioxidanti.