Cultivarea trufelor

Cultivarea trufelor este una dintre acele afaceri posibile, despre care se vorbeste mult si in contradictoriu, dar, in Romania, se face putin, fie pentru ca este un domeniu mai putin cunoscut, fie pentru ca trufele fac parte din categoria delicateselor si atunci, automat, intelegem ca sunt scumpe. Daca sunt scumpe, nu intra in obisnuintele noastre alimentare si presupunem ca nu ii intereseaza nici pe altii.

Nimic mai fals. Italia, Franta, Spania comercializeaza intens trufe, iar statul (in aceste tari) pare atat de interesat, incat sponsorizeaza cultivarea trufelor, desi roadele (si beneficiile) pot fi culese abia la aproximativ sapte – zece ani, de la initierea unei asemenea culturi. Reticentele romanilor se explica si prin faptul ca nu exista un cadru legal foarte clar, pentru o asemenea initiativa, totul reducandu-se la zvonurile despre comerciantii (mai mult sau mai putin legali) de trufe, la prospectarea zonei si la evaluarea calitatii trufelor de catre straini, la preturile exorbitante, de nu mai stii care este adevarul. Ceea ce este destul de limpede este faptul ca atunci cand, pe piata (la noi si in alte parti), cererea este mai mare decat oferta, potentiala afacere –cultivarea trufelor -merita sa fie luata in calcul.

Ce sunt trufele?

Trufele sunt ciuperci comestibile, care cresc subteran, in simbioza cu un arbore (stejar, gorun, plop, alun, tei, castan, pin, cedru etc.). Partea vegetativa a acestor ciuperci, miceliul (un sistem de filamente subtiri si ramificate), se agata de radacinile arborilor, creandu-se micoriza (convietuirea dintre ciuperca si radacina plantei superioare). In acest mod, arborele furnizeaza ciupercii substantele pe care aceasta nu le poate sintetiza, iar ciuperca faciliteaza copacului o mai buna asimilare a mineralelor. Trufele cresc la o adancime de 5-20 de centimetri in pamant, au forma unor cartofi si pot avea o greutate cuprinsa intre 100 si 500 de grame (cele uriase). Exista mai multe specii de trufe care ajung la maturitate in perioade de timp diferite (mai-septembrie, septembrie-decembrie, decembrie-ianuarie), ceea ce inseamna ca, in stare naturala, pot fi recoltate aproape tot timpul anului. Trufele negre, cele mai apreciate, se culeg toamna tarziu si chiar iarna. De obicei, arborii la radacina carora cresc aceste ciuperci nu au iarba in jur.

Cautatorii de trufe se folosesc de caini dresati pentru a recunoaste mirosul pretioaselor ciuperci (altadata se foloseau porcii).Trufele sunt considerate delicatese datorita gustului si aromei inconfundabile, semne de suprem rafinament culinar. Se consuma, de regula, in stare cruda, in diverse combinatii, care capteaza si conserva parfumul trufei (acesta pierzandu-se daca trufa este gatita la temperaturi mai ridicate). Pot fi insa conservate in otet, in ulei sau prin congelare.Valoarea nutritiva a trufelor este deosebita, fiind bogate in minerale, vitamine (mai ales B2, B3, B5, D, K), proteine, fibre, glucide etc. Cele mai valoroase specii de trufe sunt:  Tuber melanosporum (Trufa neagra), Tuber uncinatum (Trufa regilor Frantei), Tuber magnatum(Trufa alba de Piemont) , Tuber brumale, Tuber aestivum etc.

Cum se pot cultiva trufele?

Cultivarea trufelor poate fi un subiect interesant pentru oricine dispune de o supafata de teren, indiferent daca este un agricultor cu experienta, incepator sau, pur si simplu, tentat de o experienta care s-ar putea dovedi, pana la urma, profitabila. Prima conditie, intr-un asemenea demers, este rabdarea, avand in vedere ca, pentru cultivarea trufelor, trebuie creat un mediu similar celui salbatic, ceea ce inseamna o perioada de cativa ani. Dar, daca o astfel de incercare reuseste, ea ramane viabila cel putin douazeci de ani. Pasii de urmat pentru cultivarea trufelor ar fi urmatorii:

Alegerea terenului – este un factor esential pentru reusita, deoarece acesta trebuie sa indeplineasca anumite criterii care tin de structura chimica si biologica. Trufele au nevoie de un sol cu un bun drenaj, calcaros, alcalin, cu un pH cuprins intre 7,5 si 8,5 (se pot verifica aceste valori in orice laborator local). Daca solul nu corespunde, chiar daca s-au pus spori de trufe, se vor obtine alte ciuperci decat cele dorite. In privinta altitudinii, in principiu, orice zona situata intre 100 si 1000 de metri este potrivita (ideala, in schimb, este altitudinea de 200-500 de metri). Un teren plat sau in panta, insorit, este foarte bun (se vor evita vaile si depresiunile). Nu se vor folosi terenuri defrisate de curand. De asemenea, ar trebui ca, in apropiere, sa se afle o sursa de apa si un drum de acces. Cultivarea arborilor-gazda micorizati (plop, gorun, stejar, castan, pin etc.) –  adica, in momentul plantarii lor, radacinile vor fi inoculate cu miceliul care va determina dezvoltarea trufelor.

Exista, in comert, puieti micorizati. Alegerea acestora se va face in functie de specificul zonei, de terenul avut la dispozitie si de specia de trufe. De exemplu, trufele negre, cele mai cautate, numite “diamantele negre” ale bucatariei, se dezvolta foarte bine pe radacinile de stejar, alun sau pin negru de Austria. Acesti arbori se cultiva la jumatatea lunii noiembrie sau in februarie-martie. Terenul trebuie curatit si dezradacinat pana la o adancime de 50 de centimetri, unde, pentru drenaj, se poate aseza un strat de pietris. Nu se adauga compost sau pamant fertilizat, deoarece ar fi nefast pentru micorizare (pentru miceliu). In anii in care se dezvolta arborii (4-7 ani), nu se sapa pamantul din jur, nu se adauga ingrasaminte chimice (doar fertilizator organic), dar se va uda cu regularitate, pentru a se evita seceta. In primii ani, se toaleteaza arborii, pentru a le da o crestere uniforma.

Pentru a estima valoarea unui posibil castig, trebuie stiut ca, in Occident, trufele se vand, in functie de marime si de calitate, la un pret cuprins intre 700 si 1000 de euro/Kg. O specie rara din Italia (tara in care se consuma aceste ciuperci de 2000 de ani) – Trufa de Alba – a fost vanduta, in 2005, la un pret de 4000 euro/Kg. In Franta, in anii 2000, cultivarea trufelor, dupa metode moderne, a dus la o productie medie de 50 de tone, pe an, cantitate insuficienta pentru cerintele pietei, ceea ce a facut ca pretul sa fie in continua crestere. Tot in Franta, pretul actual a 100 de grame de trufa neagra conservata este de 150 euro (adica 1500 euro/Kg). Specialistii considera ca, pentru a fi rentabila, o afacere legata de cultivarea trufelor trebuie sa aduca 8-10 Kg trufe/ha, pe an.

Daca nu va hotarati pentru cultivarea trufelor la scara mai mare, poate o incercare, intr-o zona a gradinii (pentru cei care detin suprafete mai mari), ar fi un bun inceput.